JiD: nét even anders

Online identiteiten, of accounts, waarmee je op meerdere websites kunt inloggen zijn niet nieuw. Vele grote internetspelers, denk aan Google, Facebook, Microsoft, Twitter enz., bieden dit al lang aan. Ook zijn er diverse landen, waaronder Nederland (DigiD), waar de overheid iets dergelijks aanbiedt.

JanusID onderscheidt zich met JiD door het nét even anders te doen.

Een JiD-account stelt je in staat zelf te bepalen welke gegevens je met jouw JiD-account wilt beheren en delen. Gegevens die jij zelf hebt vastgelegd of die anderen over jou hebben. Denk aan identiteitsgegevens, studiehistorie, lidmaatschappen, e.d. Die gegevens kunnen overal vandaan komen: van een paspoort, een overheidsregister of een ledenbestand. Hoewel je veel gegevens ter beschikking hebt, heb je er per website of transactie maar een deel van nodig. Voor het kopen van een concertkaartje zijn andere gegevens relevant dan voor het huren van een vakantiehuis. Vaak volstaat een bewijs, en zijn de gegevens zelf overbodig. Toon aan dat je 18+ bent of een rijbewijs hebt, zonder jouw geboortedatum of rijbewijs te overhandigen.

JiD is dus geen datakluis met al jouw gegevens. Alleen als ze niet elders beschikbaar zijn komen gegevens in jouw account. Optimale dataminimalisatie en datakwaliteit zijn de uitgangspunten: met JiD haal jij jouw gegevens bij de bron, maar alleen als jíj dat wenst.

Uiteraard is jouw account super goed te beveiligen, zodat alleen jij er gebruik van kan maken. De manieren waarop je het beveiligt, die bepaal je zelf. Log automatisch in met jouw eigen smartphone, gebruik een eenmalige pincode, voeg herkenning van jouw gezicht toe of een vertrouwde locatie. Als jij ergens met JiD inlogt wordt je niet gevolgd. Wat jij online doet is alleen bekend bij jou en de aanbieder van die site.

Waar wij niet in verschillen is de onderliggende technologie. Wij maken gebruik van bestaande – meest open – identity protocollen. De praktijk leert dat ze betrouwbaar werken. Wereldwijd maken talloze websites en diensten, waaronder alle grote online platformen, er gebruik van. JiD zoekt de oplossing niet in nieuwe technologie, maar gebruikt bestaande en bewezen middelen anders en slimmer. Eenvoudig, laag risico, snelle implementatie: betrouwbaar!

image