Hier kun je in de toekomst JiD verwachten

JiD biedt, naast het gemak van snel en veilig inloggen, vele voordelen. Bijvoorbeeld om met zekerheid aan te kunnen tonen dat je boven een bepaalde leeftijd bent, dat je zeker de persoon bent die je claimt te zijn, of om aan te tonen dat je lid bent van een bepaalde sportvereniging.

Online alcoholhoudende drank kopen

Online slijters mogen in Nederland alleen verkopen aan mensen die 18 jaar of ouder zijn. Met je geverifieerde JiD-account kun jij bewijzen dat je 18+ bent, zonder daarbij je leeftijd te hoeven vermelden of je identiteitsbewijs te overleggen. Het feit dat je geverifieerd bent als 'ouder dan 18 jaar' is voldoende voor de slijter.

image
image

​Veiliger handelen op handelsplaatsen​

Nog steeds vindt er relatief veel fraude plaats op handelsplaatsen. Ook in 2016 stond deze fraude in de top 10 van meldingen die gedaan zijn bij de fraude helpdesk. Je koopt een product maar krijgt het niet geleverd. Of je verkoopt iets en krijgt geen geld.

JiD kan dit grotendeels voorkomen als de gebruikers zich van tevoren identificeren met geverifieerde identiteiten. Als je zéker weet met wie je te maken hebt, is de kans dat deze persoon fraude pleegt een stuk kleiner omdat deze persoon altijd te achterhalen valt. Optioneel kan besloten worden om de identiteiten niet direct aan elkaar uit te wisselen, maar deze bij een derde partij (trusted third party) neer te leggen. Dit kan bijvoorbeeld het handelsplatform zijn. De identiteitsgegevens worden daar bewaard zodat in geval van fraude de fraudeur kan worden opgespoord.

Online dating

Online dating is ongemeend populair. Het komt echter voor dat mensen zich met valse voorwendselen introduceren. Juist op het vlak van dating is het van belang om beschermd te worden tegen catfishing.

Als een online dater zich met een geverifieerd JiD-account aanmeldt ben je er zeker van dat je met een werkelijk bestaand persoon te maken hebt. Zonder zijn of haar werkelijke naam prijs te geven, kun je ervan uitgaan dat bijvoorbeeld de foto, leeftijd, geslacht kloppen.

image