image

Online verhuur

Huren van een auto of huisje kan meestal online via de website van de verhuurder. Voordat je daadwerkelijk de sleutels ontvangt wil de verhuurder jou echter wel eerst "in het echt" ontmoeten om vast te stellen wie je bent. Je toont een identiteitsbewijs, waarvan de verhuurder diverse gegevens in zijn administratie vastlegt. Soms zelf een kopie van het gehele document. Of je nu wilt of niet. Je hebt in feite geen keuze. De verhuurder zal dit waarschijnlijk liever ook niet zo doen, want het kan veel tijd kosten. Bovendien bestaat het risico dat hij jouw identiteit niet correct kan vaststellen. JiD maakt het mogelijk om deze check geheel online én veilig en betrouwbaar te laten verlopen. Je kunt meteen de auto of het huisje in, en de verhuurder weet direct zeker aan wie hij gaat verhuren.

Leeftijdsgebonden diensten en produkten

Sommige diensten of produkten mag je pas afnemen of kopen als je een bepaalde leeftijd hebt. Denk aan het bekijken van bepaalde content, of het spelen van online games. Online slijters mogen in Nederland alleen verkopen aan mensen die 18 jaar of ouder zijn. Met je geverifieerde JiD-account kun jij bewijzen dat je 12+, 16+, 18+ of 65+ bent, zonder daarbij je leeftijd te hoeven vermelden, je identiteitsbewijs te overleggen of andere overbodige informatie te geven.

image
image

​Meer vertrouwen op handelsplaatsen​

Nog steeds vindt er relatief veel fraude plaats op handelsplaatsen. Ook in 2016 stond deze fraude in de top 10 van meldingen die gedaan zijn bij de fraude helpdesk. Je koopt een product maar krijgt het niet geleverd. Of je verkoopt iets en krijgt geen geld.

JiD kan dit grotendeels voorkomen als de gebruikers zich van tevoren identificeren met geverifieerde identiteiten. Als je zéker weet met wie je te maken hebt, is de kans dat deze persoon fraude pleegt een stuk kleiner omdat deze persoon altijd te achterhalen valt. Optioneel kan besloten worden om de identiteiten niet direct aan elkaar uit te wisselen, maar deze bij een derde partij (trusted third party) neer te leggen. Dit kan bijvoorbeeld het handelsplatform zijn. De identiteitsgegevens worden daar bewaard zodat in geval van fraude de fraudeur kan worden opgespoord.

Online dating

Online dating is ongemeend populair. Het komt echter voor dat mensen zich met valse voorwendselen introduceren. Juist op het vlak van dating is het van belang om beschermd te worden tegen catfishing.

Als een online dater zich met een geverifieerd JiD-account aanmeldt ben je er zeker van dat je met een werkelijk bestaand persoon te maken hebt. Zonder zijn of haar werkelijke naam prijs te geven, kun je ervan uitgaan dat bijvoorbeeld de foto, leeftijd, geslacht kloppen.

image